Finnish Photo Awards 2024 tuomarit

Kuten aiempinakin vuosiena, finalistien julkistuksen jälkeen esittelemme FPA-tuomariston vuosimallia 2024. Jälleen kerran tuomaristomme jäsenet ovat itsekin osaavia ammattilaisia ja palkittuja valokuvaajia, mutta me painotamme kuitenkin tuomariston valinnassa nimenomaan kuva-arvioinnin osaamista ja nämä tuomarit ovat valikoituneet tehtävään joko järjestävän tahon kokemuksien perusteella ja tai kansainvälisten kontaktiemme suosittelemana. Tuomarimme edustavat myös useita valokuvauksen eri osa-alueita.

Hyvä tuomari osaa arvioida objektiivisesti monenlaista kuvaa riippumatta siitä edustaako se juuri hänen ominta valokuvauksen lajiaan tai edes hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään. Kuvaa arvioidaan sen ansioiden – tai niiden puutteiden – pohjalta; tuomarit arvioivat kuvista niiden visuaalista vaikuttavuutta, luovuutta, sommittelua sekä tietenkin teknistä laatua. Asiansa osaava tuomari osaa antaa kuvista rakentavaa palautetta, kuunnella muiden tuomareiden mielipiteitä ja tarvittaessa punnita omaa näkökulmaansa uudelleen, mikäli muut tuovat esille erilaisia mielipiteitä.

Kilpailun päätuomarina, ilman äänivaltaa, mutta keskustelua johtavana tuomarina jatkaa yhä aiemmilta vuosilta tuttu Jim Lowe Iso-Britanniasta (keskirivissä vasemmalla)

Tuomariston kaikki 8 äänivaltaista jäsentä osallistuvat arvioinnin ensimmäisen kierrokseen, jossa arvioidaan kaikki kuvat ja jonka perusteella ratkeavat paikat finaaliin. Neljä tuomareista saapuu myös finaalitapahtumaan Suomeen, jolloin arvioidaan finaaliin päässeet kuvat ja tuomaristo keskustelee niistä. Tämä Tampereella 20.10.2023 Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:n tiloissa järjestettävä arviointitilaisuus on myös yleisölle avoin

Online-jurytykseen osallistuvat tuomarit ovat: Anna Beaudry, Kira Derryberry, Amber Griffin sekä Yusuke Nojiri.

Anna Beaudry on kanadalainen valokuvaaja, joka on yhdistelmä lahjakkuutta valokuvaajana, taitoa tulla toimeen ihmisten kanssa, paljon luovuutta ja vankkaa bisnesälyä.
Yksi asia, jota Anna ehdottomasti rakasta on kuvakilpailujen arvosteleminen. Se on kuin sukeltaisi uima-altaaseen täynnä teknistä tietotaitoa, uppoutumista upeisiin visuaalisiin tarinoihin ja ihastunut ilmaisuun, jota hän ei ole koskaan ennen nähnyt.

Kira Derryberry on amerikkalainen, Floridassa työskentelevä muotokuvaaja. Kiralla on valokuvallisen ammattitaidon lisäksi vahvaa bisnesosaamista. Hän pitää yhteistä valokuva-aiheista podcastia yhdessä viimevuotisen FPA-tuomari Mary Fisk-Taylorin kanssa. Kira on myös vahvastui sitoutunut alan järjestötoimintaan ja on toiminut useissa tehtävissä (mukaan lukien puheenjohtajan pesti) PPA:n hallituksessa.
Kiran suosikkikuvauskohteita on perhe-, äitiys ja kihlakuvat.

Uusi-Seelantilainen Amber Griffin on sekä kaupallinen valokuvaaja että luova muotokuvataiteilija. Hänet tunnetaan parhaiten tanssi- ja liikevalokuvistaan, ja hän on erikoistunut luoviin muotokuviin tarkoitukseen nimenomaisesti rakennetussa studiossaan kotonaan Uuden-Seelannin Wairarapassa.
Amberin kuvat ovat saavuttaneet runsaasti palkintoja mukaan lukien kolme mitalia World Photographic Cupissa

Yusuke Nojiri on japanilainen, jo neljännen polven valokuvaaja jonka suvulla on ollut valokuvaustoimintaa jo vuodesta 1905 alkaen. Yusuke on opiskellut kotimaansa lisäksi myös valokuvausta myös Brooks Institute of Photography -koulussa Kaliforniassa. Hän on edustanut maataan jo neljästi Japanin World Photographic Cup -joukkueessa.

Seuraavat neljä tuomaria arvioivat kuvat molemmilla kierroksilla eli he ovat paikan päällä myös Tampereella arvioimassa finalistikuvia: Raïs De Weirdt, Philipp Jakesch, Ivana Matejkova Havlikova sekä Barrie Spence .

Raïs De Weirdt on belgialainen hääkuvaaja, joka on erikoistunut nimenomaan kansainvälisiin kuvauksiin (eli häät tapahtuvat muualla kuin hääparin kotimaassa) ja nuoresta iästään huolimatta jo erittäin palkittu kuvaaja. Raïs on myös suosittu ja inspiroiva puhuja ja häntä onkin mahdollisuus kuulla myös Suomessa!

Philipp Jakesch on itävaltalainen luontokuvaaja, joka keskittyy valokuvaamaan ikonisissa maisemissa Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Philipin luontokuvista on tähän mennessä julkaistu jo kaksi kirjaa ja hänen kuvansa ovat saavuttaneet paljon kilpailumenestystä. Hän on saavuttanut myös Master Qualified European Photographer – arvonimen.

Ivana Matejkova Havlikova on tsekkiläinen mainoskuvaukseen erikoistunut valokuvaaja, joka tunnetaan Euroopassa tarkkasilmäisenä tuomarina, jolla on kyky löytää kuva ydin. Mainoskuvaajana Ivanan sydäntä lähellä ovat erityisesti arkkitehtuurikuvaus sekä korujen kuvaaminen. Ivana on tehnyt pitkän uran kotimaassaan myös alan järjestöissä.

Barrie Spence on skotlantilainen muotokuvaaja, joka työskentelee Edinburghin lähellä olevassa studiossaam yhdessä vaimonsa kanssa. Barrien ilmaisutyyli on hyvin puhdalinjainen ja simppeli, jopa minimalistinen. Barrie on aktiivisesti mukana alan järjestöissä sekä kotimaassaan että Euroopassa ja omaa useiden järjestöjen myöntämiä ammatillisia arvonimiä.

Yhteistyössä mukana:

(c) Suomen Ammattivalokuvaajat Ry